Hollandse Meesters, De Pijp
 • Adres:
  6 locaties de Pijp, Amsterdam
 • Programma:
  54 woningen, bedrijfsruimte, parkeergarage
 • Opdrachtgever:
  De Alliantie
 • Ontwerpteam:
  Svetla Stefanova, Peter Geusebroek, Anneke van Helden,
 • Award:
  nominatie Amsterdamse nieuwbouwprijs 2008 2e prijs

Het project ‘De Hollandse Meesters” bestaat uit vier nieuwbouwprojecten in de Amsterdamse Pijp. Het nieuwbouwproject is een hedendaagse interpretatie van de architectonische karakteristieken van de Hollandse Renaissance. De naam de Hollandse Meesters verwijst naar de straatnamen in de Pijp die de namen van bekende17de-eeuwse Hollandse schilders dragen.

Opvallende kenmerken van de nieuwbouw zijn de strenge witte stalen kaders, de stalen winkelpuien, verdiepingshoge ramen met Franse balkons en geïntegreerde bloembakken en de ramen in de daklijst onder de dakkapellen.

In de traditie van de 19de eeuw hebben kunstenaar en architect bij dit project samengewerkt. De winkelpuien zijn gematerialiseerd in staal met blank houten deuren. De licht- en schaduwwerking van de diverse stalen profileringen brengt gelaagdheid in de gevel. De bijzondere voordeuren zijn ontworpen en gemaakt door de kunstenaar Piet Hein Eek. Speciaal aan de plattegronden is het toepassen van een vaste kern met sanitaire en technische voorzieningen en een vrije beuk met flexibele indelingsmogelijkheden.