Borneohof
 • Adres:
  Borneostraat, Madurastraat, Molukkenstraat, Javaplein, Amsterdam
 • Programma:
  bibliotheek 1600 m ², bedrijfsruimte 325 m², 72 woningen a 6800m², ondergrondse 2-laagse parkeergarage
 • Opdrachtgever:
  De Alliantie ontwikkeling / Stadsdeel Zeeburg
 • Ontwerpteam:
  Svetla Stefanova, Peter Geusebroek, Anneke van Helden, Dennis Wielart, M. Boot
 • Award:
  nominatie Zuiderkerkprijs

De Borneohof is een ensemble van een 5- laagse bebouwing, een prominent pleingebouw dat het nieuwe hart vormt van de Indische buurt.

Doordat de pleingevel is 'losgetrokken' van het oorspronkelijke stratenpatroon, is het driehoekige verkeersplein getransformeerd naar een rechthoekig plein, waardoor een prettige verblijfsplaats is ontstaan. De prominente pleingevel en de slanke toren zorgen voor verankering en een oriëntatiepunt in de stad.

In het hoofdgebouw bevindt zich aan het plein een royale arcade met een hoogte van 9 meter.  Aan de arcade liggen over twee lagen een fitnessruimte met horeca, een winkel en de toegang tot een OBA verstiging (Openbare Bibliotheek Amsterdam)

Onder het gehele gebouw is een garage gesitueerd voor mechanisch parkeren met 70 parkeerplaatsen voor bewoners van het Borneohof en 100 openbare parkeerplaatsen. Het woonprogramma omvat 20 sociale huur woningen en 47 vrije sector huur woningen. Het verhoogde binnengebied wordt gevormd door vier hoven. De hoven worden ontsloten door een viertal hoge entreehallen. 

De entreehallen zijn door kunstenaar Piet Hein Eek opgeluisterd met afbeeldingen en materialen van het gedemonteerde gebouw van architect Weissman. Ruimtelijk vormen deze entreehallen de relatie met de stad.

De Borneohof is in 2011 genomineerd voor de Zuiderkerkprijs en in 2012 voor de Gouden AAP (Amsterdamse Architectuur Prijs) en de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is toegekend aan het gebouw.