Anna Rooze
 • Adres:
  Kanaalstraat, Amsterdam
 • Programma:
  24 appartementen, bedrijfsruimte
 • Opdrachtgever:
  De Alliantie ontwikkeling
 • Ontwerpteam:
  Svetla Stefanova, Martijn Kuijs
 • Award:
  nominatie Amsterdamse nieuwbouwprijs 2010

In het westelijk deel van Amsterdam oud west ligt de Cremerbuurt. De hoofdkenmerken van de 19e eeuwse structuur in deze wijk zijn een geometrische opzet, afgeleid van de toenmalige poldersloten en vaarten, met hoofdassen die aansluiten op de radialen van de binnenstad, een perceelsgewijze verkaveling en gesloten bouwblokken met een vaste bouwhoogte en rooilijn. Deze structuur is in de Cremerbuurt vrijwel geheel in tact gebleven en vormt de basis voor de beeldkwaliteit van het project Anna Rooze. Het project is dan ook een ingepassing in de omgeving.

Anna Rooze omvat vervangende nieuwbouw aan de Kanaalstraat 78 t/m 90 en bestaat uit 26 appartementen, waarvan 8 sociale huur en 17 vrije sector, een fietsenstalling, 67 m2 bedrijfshuisvesting en een parkeergarage met 25 parkeerplekken.

Anna Rooze heeft haar naam te danken aan de sociaal bewogen schrijver Jacobus Johannus Cremer (pseudoniem van Jan Stukadoor 1827 - 1880) , naar wie de buurt is vernoemd. Anna Rooze is een roman van hem uit 1867. Met enige fantasie zijn de percelen in de straat te beschouwen als een boekenkast, elke voordeur draagt dan ook de naam van een novelle.