image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Stadslantaarns

  • Adres Jan van der Heijdenstraat, Amsterdam
  • Programma winkel en bedrijfsruimte Hema
    17 appartementen
  • Opdrachtgever De Alliantie ontwikkeling
  • Thema Moderne Hollandse Renaissance
  • Ontwerp S. Stefanova
  • Award Nominatie Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2011

bekijk video

Het project bevindt zich in de Pijp waar de karakteristieke bebouwing geclusterd is in ensembles van een aantal panden. De nieuwe straatwand van het project bestaat uit drie ensembles. Elk ensemble kent een eigen gevelindeling en detaillering en is duidelijk herkenbaar in het geheel. Het beleven van de gevel in perspectief, het spel van licht en schaduw en het toepassen van materialen die pasten bij de omgeving waren belangrijke uitgangspunten.

Op de begane grond is de bestaande HEMA uitgebreid en zijn twee woningen gesitueerd. In het ontwerp is ervoor gekozen om de plint geen ‘winkeluitstraling’ te geven, maar om een kleinschalige gevelgeleding toe te passen die beter bij een woonstraat in de Pijp past. Twee van de drie ensembles hebben een voor de wijk gebruikelijke gevelindeling van drie ramen per pand. Het middelste ensemble heeft daarentegen twee bredere ramen per pand, een raamindeling die ook wel elders in de wijk voorkomt.