image Waardgracht
image Waardgracht
image Waardgracht
image Nieuwbouw Waardgracht
image Bewoners inspraakavond
image Lakenplein Portaal
image Portaal nieuwbouw Stefanova Architecten
image Nieuwbouw naast de Meelfabriek
image Winnaar van de Tender
image Stefanova architecten Lakenplein
image Nieuwbouw Waardgracht
image Architect nieuwbouw Leiden
image Winnaar Barbahuis Leiden
image Architect Lakenpark
image Nieuwbouw Waardgracht

Lakenplein Barbahuis

  • Adres Waardgracht /Lakenplein / Oosterkerkstraat / Kaarsenmakersplein Leiden
  • Programma 65 sociale huurwoningen+parkeergarage
  • Opdrachtgever Portaal
  • Thema Barbahuis
  • Ontwerp S. Stefanova. Ontwerpteam: A. van Helden, J. Neering
  • Award Gewonnen Tender (Barbahuis), Consortium met Coen Hagedoon Bouw, VIAC, Evers & Partners

Het project Lakenplein is het winnende voorstel (ook bekend onder de naam Barbahuis) voor 65 sociale huurwoningen voor woningbouwcorporatie Portaal aan de Waardgracht en Lakenplein in Leiden. Bij de selectieprocedure is het plan beoordeeld door de toekomstige bewoners, de omwonenden, gemeente Leiden en aantal andere professionals. Het project ligt binnen de contouren van de binnenstad en betreft sloop/nieuwbouw van ca 140m bestaande bebouwing aan de historische Waardgracht in Leiden.

Door het oplossen van het woonprogramma en het zware parkeerprogramma (onderin het gebouw) in een compact volume hebben we ruimte kunnen vrij maken voor het realiseren van een groen park. Het park is de ziel van het project en zorgt voor vergroening van de stad, ontmoeting van de bewoners en de omwonenden. Door de bestaande routes door het park te verleggen wordt het gebied ook in verbinding gebracht met het Singelpark en Leiden.

Het complex is alzijdig en reageert op zijn omgeving. Het blok is als eenheid herkenbaar en tegelijkertijd zijn de verschillende panden individueel ontworpen. Het architectonisch beeld is een eigentijdse voortzetting van de karakteristieken van de Leidse grachtenarchitectuur. Deze wordt gekenmerkt door een rustige compositie en grote raampartijen met een duidelijke verticale gleding, vlakke gevels, gevarieerde kappenlandschap en een mooie detaillering. Poortjes, puibalken, metselwerkverbanden, “transparante” dakkappen, uitgesproken dakranden zijn een voorbeeld van de sfeermakende details. Aan de zijde van het Lakenplein heeft de architectuur een meer parkachtig en transparant karakter, met elementen als terrassen, grote raampartijen, trappen en veel groen.

De toekomstige bewoners, de omwonenden en de stakeholders zijn nauw betrokken geweest bij het ontstaan van het plan binnen en buiten het gebouw. Het ontwerp faciliteert het ontstaan van contacten tussen bewoners en omwonenden: de routes door het gebouw, de privézones op straat (de “blauwe stoep”) ,de terrassen aan de tuinzijde en het park dragen hier aan bij. We hebben een casco met vrije overspanningen van ruim 10m bedacht welke de basis van een grote variatie van woningtypologieen is geworden: kleine en grote appartementen of maisonnettes. Diversiteit is belangrijk voor de sociale duurzaamheid. De door de bewoners gekozen typologieën en woningindelingen zijn uiteindelijk in het definitieve plan opgenomen. Ons grote aandeel lag in het vinden van een goede balans tussen collectief en privé belang. In een open co-making proces hebben we draagvlak voor het plan kunnen creëren waardoor het plan uitvoerbaar werd.  

>> Boekje Barbahuis 

>> Leidsch Dagblad

>> Filmpje