Harmonieplein Nieuw Vennep
  • Adres:
    Harmonieplein Nieuw-Vennep
  • Programma:
    multifunctioneel gebouw met bibliotheek, horeca, gemeenschappelijke ruimte en 47 appartementen
  • Opdrachtgever:
    Tender ism met Dutch Housing, Bouwinvest en Giesbers, Merosch en Pieters bouwtechniek
  • Ontwerpteam:
    Svetla Stefanova en Jos Neering

Als onderdeel van een tenderinzending heeft Stefanova Architecten in het centrum van Nieuw-Vennep een iconisch multifunctioneel gebouw ontworpen met onder biobliotheek, een winkel, een gemeenschappelijke ruimte en 47 appartementen ontworpen.

het gebouw is een landmark met eenduidige en sterke lijnen en is tegelijkertijd gelaagd, transparant en aantrekkelijk van dichtbij, en onderscheidt zich in verschijningsvorm en architectuur door zijn sculpturale vorm waar de driehoekige vormentaal als een rode draad doorheen loopt. De grotere schaal in combinatie met mooie details en materialisering maken het Marktgebouw een gebouw met allure.

Aan het Harmonieplein gaat het Marktgebouw de relatie aan met het culturele centrum Pier-K aan de overkant. Het is ontworpen als een sculptuur en refereert met zijn gemêleerde bruine metselwerk naar bruingrijze leistenen gevelafwerking met gouden accenten. Deze gouden accenten komen in het Marktgebouw terug in de aluminium kozijnen en het goudbronzen metselwerk in de plint.  Één van deze elementen rijst uit tot slanke toren met klok die vanuit een groot deel Nieuw-Vennep te zien is. Ter plaatse van de eerste verdieping vouwt zich een luifel uit het volume waaronder vier transparante erkers ontstaan.

De entrees van de bibliotheek en de horeca bevinden zich aan het Harmonieplein. De openingstijden van deze twee functies verschillen van elkaar en zorgen voor levendigheid aan het plein op verschillende tijden. Als bezoeker kun je (via beveiligingspoortjes) binnendoor van de bibliotheek en andersom, waardoor de functies elkaar versterken en aanvullen.

Er is veel ruimte voor vergroening gereserveerd. Langs de gevels op het maaiveld komen rondom plantenvakken. Op het dak wordt een natuurinclusieve daktuin gecreëerd en op de eerste verdieping een groene binnenplaats. Ter plaatse van de hoofdentree komen op twee niveaus plantenvakken. De ruime terrassen van de woningen aan de bovenzijde van de luifel en de buitenruimtes rondom zullen voor een groene uitstraling zorgen.